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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington. DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JUuL 162015

Mr. James P. Baustert Jr.

Textron Systems, Weapon & Sensor Systems
201 Lowell St (EHS)

Wilmington, MA 01887

Ref. No. 14-0237

Dear Mr. Baustert:

This responds to your December 4, 2014 email request for clarification and your follow up
email on January 8, 2015, on an explosives approval under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if revisions/changes to a
product designation/part number requires a new explosives Classification of Explosives
(COE) approval letter under § 173.56.

In your letter, you state that you occasionally need to modify and make minor changes to the
device which does not change the function or safety of the item, (e.g., changing a part
number and adding a “W” to the documentation to indicate changes to military Cluster
Bomb Units). This revised part number will only be applied to two test munitions to
designate them as specific test munitions for water targets. You ask if you may use your
existing COE approval letter to cover this part number change.

The answer is no. You may not use your existing COE approval letter to add the revised
part number. You must apply for a new updated COE approval letter that includes the
information on the newly revised/changed part number in accordance with § 107.709. After
review and approval, PHMSA will issue you a revised/updated COE approval letter that
includes the original part number and the revised/change to the part number. To help
facilitate faster processing, you may apply online for the revised COE approval letter at
http://phmsa.dot. gov/regulations/how-to-apply-for-an-explosive or email an application to
explo@dot.gov. If your changes will not affect the formulation, design, or process in a way
that would alter the properties of the explosive, you may include a certification statement to
that effect in your application.




I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this
Office at (202) 366-8553.

Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA) 4y, csiemet
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From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA) / 4/ O &5 7
Sent: Friday, December 05, 2014 10:22 AM
To: Hazmat Interps :
Subject: FW: Formal letter interpretation request
Importance: High

Shante/Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Mr. Baustert spoke to Shelby Geller in the HMIC.
Thanks,

Mike

From: Baustert, James [mailto:IBAUSTER@textronsystems.com]
Sent: Thursday, December 04, 2014 5:00 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Cc: Burke, Don; Kershaw, James; Muzrall, Daniel

Subject: Formal letter interpretation request

Importance: High

Request for formal letter of interpretation:

Textron Systems (formally known as Textron Defense Systems) has a current Classification of
Explosives letter with a Reference Number EX2008010114 (First Revision) tracking No: 2009-
12395 with an expiration date of 04-30-2015. The Product Designation/Part Number is: SFW
CBU-105B/B (P/N 8562831-29), SFW CBU-105D/B (P/N 8562831-37).

These numbers represent military Cluster Bomb Units in two major configurations. In an effort to
improve our systems we occasionally need to tweak the software and make a minor interior
hardware change which does not change the function or the safety of the item. Our
configuration management requires us to document all changes in our drawings and
sometimes requires additional information added to our part numbers in the form of -W, e.g.
8562831-39-W to ensure we can track our designs.

In this case the part number 8562831-39-W will only be applied to two test munitions to designate
them as specific test munitions for water targets. All the munitions we manufacture are
packaged using strict military specifications and require specific approved
containers. Additionally, they are transported by government approved contractors who
regularly ship US munitions for the military. We have literally shipped thousands of munitions
using part number 8562831-37 to the US Government, Foreign Military Sales and Commercial
Sales throughout the world.

Our question is when we make these minor changes, are we required to obtain additional
documentation (i.e. update our COE letter to reflect this test (W designation used for tracking
purposes only) for the one time use shipment of these two items or can we use our existing
letter as it covers our main product line we are producing?

Thank you for your assistance in this important matter.



Jim Baustert

James P Baustert Jr.
Principal Systems Safety Engineer
Textron Systems
Weapon & Sensor Systems
201 Loweli St., MS 3013 (EHS)
Wilmington, MA 01887
ibc:usferg@texfrons xs?ems.com
W: 978.657.3248

C: 978.884.8265
www.textronsystems.com
Connect with us:
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